Wat is een jeukende hoofdhuid?

Wat is een jeukende hoofdhuid en wat zijn de oorzaken? Een jeukende hoofdhuid ontstaat als de vochtbalans van de hoofdhuid verstoord wordt. Een jeukende hoofdhuid met schilfers is ontzettend vervelend. Er zijn veel verschillende oorzaken die voor een jeukende hoofdhuid zorgen. 

Oorzaken zoals, eczeem, een droge huid, psoriasis en haarproducten zorgen voor een jeukende hoofdhuid. Een jeukende hoofdhuid kan ook ontstaan naarmate je ouder wordt, hormonale veranderingen en stress. Er zijn nog meer factoren die te maken hebben met een jeukende hoofdhuid. De symptomen van een jeukende hoofdhuid kunnen ervaren worden als zeer mild, extreem en alle fases die hier tussen zitten. Een jeukende hoofdhuid is alles behalve fijn. Hieronder staat dan ook meer informatie over hoe die vervelende jeuk kan ontstaan.

Het is fijn om te achterhalen waar die vervelende jeuk vandaan komt. Maar hoe kom je van die jeuk af? Op deze pagina staan niet alleen oorzaken maar ook oplossingen die je kunnen helpen om van die irritante jeuk af te komen.

De oorzaken en oplossingen 

 

Help! Hoe kom ik van een jeukende hoofdhuid af?

 

 

De meest voorkomende oorzaken zijn een droge huid, eczeem, psoriasis en haarproducten. Hieronder staan de oorzaken en oplossingen uitgebreid verteld.

 

Seborrhoïsch eczeem

Laten we beginnen met de nummer 1 voorkomende oorzaak “Seborrhoïsch eczeem”. Seborrhoïsch eczeem staat ook wel bekend als roos. Deze vorm van eczeem ontstaat doordat de hoofdhuid te veel gist aanmaakt. Hierdoor raakt de hoofdhuid ontstoken en ontstaan er schilfers oftewel roos. Deze witte of gele schilfers vallen vaak uit het haar en zijn dan te zien op kleding.

Oplossing

Om van deze vervelende huidschilfers af te komen raden we je aan om eerst een afspraak bij de huisarts te maken. Voor het wassen van het haar kan je gebruik maken van anti-roos shampoo, zoals Indola Innova Anti-Roos Shampoo. Deze anti-roos shampoo kalmeert de geïrriteerde hoofdhuid en voorkomt roos. Deze fijne shampoo moet je in nat haar inbrengen, goed masseren, dan een minuutje laten intrekken en vervolgens uit spoelen. 

 

 

Psoriasis

Deze vervelende huidaandoening zorgt voor een jeukende en pijnlijke huid. Psoriasis ontstaat niet alleen op de hoofdhuid maar kan ook op andere delen van het lichaam ontstaan. Bij psoriasis zitten de witte en dikke huidschilfers vast aan de huid. Deze huidaandoening ontstaat door ontstekingen die de cyclus van de huidcellen verstoren en daardoor hoorncellen opstapelen.

Psoriasis heeft verschillende soorten maar de meest voorkomende is “Plaque Psoriasis”. Plaque psoriasis is gekenmerkt aan de schilferende plekken die vooral op de strekzijde van de ellebogen en knieën zitten. Tevens komen deze jeukende plekken ook voor op de behaarde hoofhuid, onderrug, voetzolen en handpalmen. Op de handpalmen en voetzolen ontstaan er pijnlijke kloven in plaats van schilfers.

Oplossing

Last van dikke, jeukende en pijnlijke schilfers? Maak dan meteen een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan persoonlijk en gericht advies geven.

 

 

Droge huid

Kleine schilfers waar je soms last van hebt ontstaan door een te droge huid. In de wintermaanden komt een droge hoofdhuid vaak voor. De afwisseling van warmte en kou zorgt ervoor dat de hoofdhuid uitdroogt. Door de uitdroging ontstaan er kleine schilfers die voor jeuk zorgen.

Oplossing

Voor een droge hoofdhuid met kleine schilfers kan je Schwarzkopf Bonacure Scalp Genesis Anti-Roos Shampoo gebruiken. Deze shampoo verwijderd de schilfers en voedt en kalmeert de hoofdhuid. Deze shampoo onderhoudt de vochtgehalte en beschermt de hoofdhuid tegen irritatie. 

 

 

Haarproducten

Door het gebruik van haarproducten kan de hoofdhuid gaan jeuken. Neem als voorbeeld gel, haarlak of wax. Deze producten kunnen op de hoofdhuid ophopen wat uiteindelijk voor vervelende irritaties zorgt.

Oplossing

Ontstaan er kleine schilfers op de hoofdhuid door de droogte? Was dan het haar wat regelmatiger met een milde anti-roos shampoo die de hoofdhuid kalmeert en verzorgt, zoals Goldwell Dualsenses Scalp Regulation Anti-Dandruff Shampoo. Dit is een milde shampoo met hydro-limoen-extract en Octopirox. Deze fijne shampoo verwijderd de schilfers en voorkomt schilfers bij regelmatig gebruik. Tevens helpt de Dualsenses Scalp lijn erfelijke haaruitval tegen te gaan. 

 

 

Factoren die ook een rol spelen

 

 • Hormonale veranderingen: hormonale veranderingen hebben veel impact op de huid. De huid kan wat vetter worden of juist droger. Maak een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan gericht en persoonlijk advies geven.

 

 • Stress: stress is altijd vervelend en al helemaal als je er jeuk van krijgt! Stress kan jeuk geven zelfs als er niks mis is met de huid. Probeer meditatie om van de vervelende jeuk af te komen

 

 • Luchtvervuiling: luchtvervuiling is zeker niet bevorderend voor de gezondheid en zorgt dan ook voor ontstekingen die een jeukend gevoel aan de hoofdhuid geven.

 

 • Allergieën: allergieën zoals een PPD of Ammonia allergie zorgen voor een pijnlijke en jeukende hoofdhuid. Er kunnen ingrediënten in haarproducten zoals verf zitten die voor allergische reacties zorgen. Benieuwd naar meer informatie over een PPD en Ammonia allergie? Check dan deze 2 pagina’s “Ammonia-vrij” en “PPD-vrij”.

 

Als je de oorzaak van die vervelende jeuk hebt gevonden, dan raden wij je aan om de oplossing te volgen die er staat. Ben je nog niet helemaal gerustgesteld? Maak dan een afspraak bij de huisarts!

Anti-roos shampoos

 • Innova Anti-Roos Shampoo

  Innova Anti-Roos Shampoo

  Indola Innova Anti-Roos Shampoo is een anti-roos shampoo. Deze shampoo geeft het haar de kwaliteit terug, verwijdert schilfers en voorkomt nieuwe roos. Innova anti-roos shampoo zorgt voor een gezonde en beschermde hoofdhuid.

 • Anti-Dandruff Shampoo

  Anti-Dandruff Shampoo

  Goldwell Dualsenses Scalp Regulation Anti-Dandruff Shampoo is een milde anti-roos shampoo die de hoofdhuid op een fijne wijze reinigt. Deze shampoo geeft de hoofdhuid een fris gevoel. Tevens wordt de hoofdhuid beschermt tegen roos.

 • Bonacure Anti-Roos Shampoo

  Bonacure Anti-Roos Shampoo

  Schwarzkopf Bonacure Scalp Genesis Anti-Roos Shampoo is een reinigende anti-roos shampoo die nieuwe schilfers voorkomt en bestaande schilfers verwijderd. Deze goedwerkende shampoo beschermt en kalmeert de hoofdhuid.

 

Terug naar boven