PPD-vrije haarverf

Wat is PPD?

P-phenylenediamine is een kleurstof die bekent staat als PPD. De kleurstof PPD is te vinden in verschillende producten, zoals haarverf. P-phenylenediamine in haarverf zorgt voor een beter blijvend resultaat. De kleurstof vermengt zich met waterstofperoxide. Hierdoor ontstaat de gewenste haarkleur.

Wat voor gevolgen veroorzaakt de kleurstof PPD? Door de werking van P-phenylenediamine kunnen er op langer termijn huidproblemen ontstaan en daarom heeft PPD een minder goede naam. Je kunt allergische reacties krijgen op het moment dat de kleurstof in contact komt met de huid. Maar de kans bestaat ook dat je een allergie ontwikkeld doordat de huid te vaak in contact is gekomen met PPD. Hanschoenen worden geadviseerd tijdens het gebruik met P-phenylenediamine. Allergische reacties op handen worden op deze manier geminimaliseerd. Kortom de kleurstof PPD is niet gewenst voor de huid. Gelukkig worden er producten, zoals haarverf geproduceerd zonder de kleurstof PPD.

PPD-vrije verf komt in verschillende soorten. Bijvoorbeeld semi-permanent waarbij de kleuring in de loop der tijd vervaagt en verdwijnt, zoals EOS Tinten van Wella Professionals. Wella EOS is 100% natuurlijke haarverf. Ook bestaat er permanente haarverf zonder PPD, zoals de Royal Kis SafeShades.

Voordelen van PPD-vrij

Een PPD-vrij product verkleint de kans op allergische reacties en allergieën. In tegenstelling tot haarverf met PPD is PPD-vrije haarverf zacht voor de huid. Door gebruik van PPD-vrije haarverf verlaag je de kans op eczeem met jeukende, pijnlijke en rode huidafwijkingen. Het kan ook zo zijn dat jouw klant allergische reacties krijgt van deze kleurstof of last heeft van PPD allergieën. PPD-vrije producten zijn hierom geschikt voor jouw als kapper en te gebruiken bij klanten.

 

Producten die ppd-vrij zijn

 • Wella EOS

  Wella EOS

  De EOS haarkleuringen van Wella Professionals zijn plantaardige semi-permanente haarkleuringen die vrij zijn van peroxiden, ammoniak, parabenen, PTD en PPD.

 • Softshades Royal Kis

  Softshades Royal Kis

  Een PPD-vrije en ammonia vrije haarkleuring. Softshades van Royal Kis zorgt voor een goede kleurintensiteit met een goede haarverzorging tijdens de kleuring.

 • Safeshades Royal Kis

  Safeshades Royal Kis

  Royal Kis Safeshades  is speciaal ontwikkeld zonder PPD, resorcinol en MEA, met een minimale hoeveelheid ammonia. Een veilige formule voor stylist en klant.

 

Help! Ben ik allergisch voor haarverf?

Symptomen van PPD allergie

Op het moment dat haarverf met de kleurstof PPD in contact komt met de huid kunnen er huidproblemen ontstaan. Welke symptomen er verbonden zijn aan een PPD reactie zijn als volgt:

 • Het ontstaan van eczeem op plekken, zoals hoofdhuid, handen en rug
 • Een pijnlijke hoofdhuid dat geïrriteerd raakt tijdens en na het gebruik van de haarverf
 • Een vervelend jeukend gevoel op de hoofdhuid
 • Kleine rode bultjes op de huid die een jeukend gevoel veroorzaken
 • Opgezette rode ogen, hierdoor tranen de ogen
 • Een verdikking van het gezicht en/of handen
 • De allergische reacties worden na gebruik van het product heftiger

Komen deze symptomen je bekend voor? Dan is ons advies om na een allergische reactie een allergietest te doen. Zo vermijdt je de kans op meerdere allergische reacties en allergieën. Een PPD allergie betekent niet dat je niet meer je haar kan verven. Er bestaan haarverven die PPD-vrij zijn en een permanente, semi- en demi-permanente werking hebben. Zo kan je altijd blijven experimenteren met kleur!

Er is nog een manier van testen die jezelf kan doen om erachter te komen voor welke stoffen je allergisch bent.  Breng een kleine hoeveelheid haarverf aan op de huid. Laat de verf 48 uur zitten en controleer daarna of er jeukende/pijnlijke plekken zijn ontstaan. Zo ja, hou er dan rekening mee dat je allergisch bent voor een of enkele stoffen die in de haarverf zitten.

 

 

 

Terug naar boven