Waar gebruik je een kleurencirkel voor?

We gebruiken een kleurcirkel om op een goede manier verfkleuren met elkaar te mengen. Het is raadzaam om een kleurenwiel erbij te pakken als je het haar gaat verven.

Het haar is van iedereen verschillend waardoor haarverfkleuren ook bij iedereen anders kunnen uitpakken. Dit komt omdat iedereen een andere natuurlijke haarkleur en ondertoon heeft. Dat een kleur anders kan uitpakken heeft ook te maken met de gezondheid en structuur van het haar. Het is dan ook belangrijk om haarverfkleuren met elkaar te mengen om de juiste kleur te creëren. Om de juiste kleur te kunnen mengen is er kennis nodig over de kleurcodes. Meer informatie over kleurcodes staat verder op deze pagina.

Op deze pagina worden de primaire, secundaire en tertiaire kleuren die op een kleurenwiel staan duidelijk uitgelegd en krijg je een duidelijker beeld over de verschillen tussen warme- en koele kleuren. Tevens staan er verder op deze pagina hulpmiddelen voor het verven van het haar.

 

Voordelen van een kleurencirkel

Een Kleurencirkel geeft een beter beeld over het mengen van de primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Tevens zorgt een kleurenwiel voor minder fouten bij het verven van de haren en weet je dankzij een kleurenwiel wat koele en warme kleuren zijn. Een kleurencirkel is dan ook onmisbaar in de kapperswereld.

 

Hulpmiddelen bij het verven van het haar

 • Vellen Verfkwast set 3 stuks

  Vellen Verfkwast set 3 stuks

  Vellen Verfkwast set 3st. Green/Blue/Mint is een set van 3 onwijs zachte haarverfkwasten die een ondersteuning bieden bij het aanbrengen van verf. Deze haarverfkwasten hebben alle 3 een ander formaat en zijn dan ook ideaal voor kleuring, highlights of balayage.

 • Kleurmixer Garde Metaal Zilver

  Kleurmixer Garde Metaal Zilver

  Kleurmixer Garde Metaal Zilver Semi-Automatisch is een metalen mixer voor het mengen van haarverf en oxidatie. Deze zilver metalen mixer is een semi automatische kleurenmixer die het mengen van oxidatie en haarverf eenvoudig maakt.

 • Y.S Park Verfbakje

  Y.S Park Verfbakje

  Y.S Park Verfbakje Pro Tint Bowl Zwart is een verfbakje dat gemaakt is van hetzelfde materiaal gemaakt als dat van bloedbuizen. Dankzij dit materiaal kleven haarchemicaliën of haarkleuring niet vast aan de kom en is het opruimproces eenvoudiger.

 

Informatie over een kleurenwiel

 

Een optimaal kleurenschema met het kleurenwiel | Shareforce

 

De kleurcodes

Een kleurcode bestaat uit een cijfer met daarachter een letter of een cijfer. Het eerste cijfer van de kleurcode geeft aan hoe licht of donker de haarverf is. Het cijfer of de letter die achter het eerste cijfer staat geeft de onderliggende toon of gloed aan. Hieronder worden de betekenissen van de cijfers en letters gegeven.

Het eerste cijfer:

Cijfer 1: Zwart
Cijfer 2: Heel donkerbruin
Cijfer 3: Donkerbruin
Cijfer 4: Middelbruin
Cijfer 5: Lichtbruin
Cijfer 6: Donkerblond
Cijfer 7: Middelblond
Cijfer 8: Blond
Cijfer 9: Lichtblond
Cijfer 10: Heel lichtblond

De tweede letter of cijfer:

A of 1: Blauw-As
V of 2: Violet
G of 3: Geel-Goud
C of 4: Oranje-Koper
M of 5: Kastanjebruin
R of 6: Rood
G of 7: Groen

De meeste merken houden in algemeen deze kleurcodes aan. De kans is aanwezig dat er merken zijn die geen gebruik maken van deze kleurcodes. Wij adviseren dan ook om altijd goed op de haarverf verpakking te kijken.

 

Uitleg over de primaire, secundaire en tertiaire kleuren

Primaire kleuren
Zoals je misschien al weet bestaan er drie primaire kleuren. Dit zijn de basis kleuren blauw, rood en geel. Deze drie kleuren zijn origineel en kunnen dus niet geproduceerd worden door kleuren te mengen. Echter ontstaan andere kleuren door het mengen van de primaire kleuren.

Secundaire kleuren
Als de primaire kleuren worden gemengd ontstaan er nieuwe kleuren. Deze nieuwe kleuren worden ook wel de secundaire kleuren genoemd. Deze kleuren zijn groen, oranje en paars. Deze secundaire kleuren ontstaan dus omdat twee primaire kleuren met elkaar gemengd worden. Je krijgt de kleur groen door de kleuren geel en blauw met elkaar te mengen. Je kan de kleur oranje creëren door de kleuren rood en geel met elkaar te mengen. Als je de kleur rood en blauw combineert dan ontstaan de kleuren paar en violet.

Tertiaire kleuren
Nu komen we bij de tertiaire kleuren. Deze kleuren ontstaan door drie primaire kleuren te mengen. Een tertiaire kleur is van 3 primaire kleuren gemaakt, twee die een secundaire kleur hebben gemaakt en een andere primaire kleur. Je kunt een aqua kleur creëren door blauw en groen met elkaar te mengen. Je hebt ook nog de kleuren roos-oranje, geel-oranje, lime-groen-blauw en violet als tertiaire kleuren.

 

Het verschil tussen warme en koele kleuren
De kleuren geel t/m violet-blauw worden gezien als warme tinten en de kleuren violet t/m geel-groen zijn koele tinten.

Warme kleuren stralen zachtheid en warmte uit. Niet bij iedereen staat een koele kleur. Ben jij een type die zich kleed met warme tinten en heb je een warme ondertoon? Dan raden wij jou aan om voor warme tinten te kiezen. Een nieuwe haarkleur is leuk en spannend maar het moet je natuurlijk ook staan. Het is dan ook belangrijk om het haar te kleuren op basis van het kleurenwiel.

Koele kleuren laten de kleur van je wenkbrauwen of sproetjes meer spreken. Tevens kan een koele kleur je oogkleur feller doen lijken. Koele askleuren staan aan de koele kant van het kleurenwiel. Asblonde tinten passen dan ook goed bij mensen met een wat lichtere huid en blauwe, groene of grijze ogen. Askleuren maakt je gezicht serener en bleker. Bij iemand die last heeft van rode blosjes of couperose is het een goede keuze om voor een askleur te gaan in plaats van voor een warme kleur te kiezen. Een warme kleur zet juist meer het accent op de roodheden in het gezicht.

 

No-Yellow, No-Orange en No-red
Nadat het haar is geverfd is het belangrijk om de kleur zo mooi mogelijk te houden. Dit kan je doen met de speciale shampoos No-Yellow, No-Orange en No-Red. Deze shampoos neutraliseren de ongewenste haarkleuren en zorgen ervoor dat de mooie kleur intact blijft. Ben je benieuwd naar meet informatie over deze shampoos? Klik dan snel op de pagina “No-Yellow, No-Orange en No-Red”. 

Terug naar boven